Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Van laaiend tot lyrisch: jubileumfeest groot succes

Jubileumfeest Metamorfoze met Jacques Klöters

Met muziek en verhalen vierden we het 20-jarige bestaan van Metamorfoze op 7 november in LantarenVenster in Rotterdam. Er klonk muziek, we hoorden mooie anekdotes, grappige verhalen en lovende woorden over het conserveren en digitaliseren van archieven en collecties. Jacques Klöters sprak alles op een bevlogen manier aan elkaar. 

Door vier korte interviews, met Hans Jansen, Sophie Levie, Gerrit de Bruin en Job van Agtmael, kregen we een kijkje achter de schermen. We hoorden over het begin van Metamorfoze,  het werk van de Adviescommissies, het wel of niet weggooien van archieven en het verdienmodel van een digitaliseringsbedrijf. Er waren grapjes, ontroerende liedjes en korte verhalen over digitaliseren en conserveren.

Het melodieuze duet over Metamorfoze was prachtig. De zangeressen Noortje Braat en Jetta Starreveld zongen: 'Metamorfoze, nooit meer zoveel dozen, inktvraat en autonoom verval'. Voor de pauze zong het voltallige ensemble een speciaal lied dat Johan Hoogeboom voor ons schreef voor deze gelegenheid. Daarin werd de raadplegende mens als het grootste kwaad voor het boek bezongen.

De muziek werd verzorgd door: Camerata Trajectina met Constance Allanic (viola da gamba/harp), Saskia Coolen (viola da gamba), Nico van der Meel (zang), Hieke Meppelink (zang) en Michiel Niessen (luit/gitaar). En Jetta Starreveld (zang/arrangeur), Bas Marée (zang/gitaar), Rob van de Meeberg (zang), Noortje Braat (viool/zang), Egon Kracht (contrabas) en Nico van der Linden (muzikaal leider/pianist/arrangeur).

Jubileumboek van Irma Boom

Een bijzonder moment was de overhandiging van het jubileumboek dat ontworpen is door Irma Boom. Lily Knibbeler (Algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek) gaf het eerste exemplaar aan de voormalige directeur Wim van Drimmelen. Hij nam het met enthousiasme in ontvangst en beloofde er over twintig jaar weer bij te zijn.   

Voor Bureau Metamorfoze was het een bijzondere en geslaagde middag waar we met plezier aan terugdenken.