Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Aantal online sporttijdschriften groeit

[ 21 09 2015 ]
De Athleet

Dafne Schippers als koningin op het wereldkampioenschap sprint, Tom Dumoulin in de rode leiderstrui in de Ronde van Spanje en de Nederlandse hockeyers met de gouden medaille op het Europees kampioenschap te  Londen. Indrukwekkende prestaties van Nederlandse sporters van de afgelopen maand. De sportjournalistiek smult van deze prestaties en de sportrubrieken in kranten nemen de laatste jaren in omvang toe. Echter, sporttijdschriften zijn de laatste jaren veroordeeld tot een kwijnend bestaan.

In het verleden was dat geheel anders. In de negentiende en begin twintigste eeuw is er een keur aan fenomenale sporttijdschriften op de markt gebracht. Een groot aantal daarvan zijn door Metamorfoze aan de vergetelheid onttrokken.

Al op Delpher

Enkele jaren geleden heeft de Koninklijke Bibliotheek 1.5 miljoen pagina’s uit de meest geraadpleegde tijdschriften via Delpher ontsloten, waaronder enkele belangrijke historische sporttijdschriften, zoals De Revue der Sporten (1907-1934) en De Corinthian (1924-1931), maar ook De Athleet, een weekblad gewijd aan athletiek, voetbal, wielrijden, gymnastiek, cricket, roeien, ijssport (1893-1897). 

Sport als thema

In 2014 besloot de adviescommissie Tijdschriften, die tijdschriftaanvragen bij Metamorfoze selecteert en prioriteert, om de aanvragen van erfgoedinstellingen meer te gaan sturen. Daarvoor is een zestal thema’s vastgesteld, met onder andere het thema Sport en recreatie. Dat was een impuls voor vele mooie aanvragen. Sindsdien zijn er door de commissie veel titels van historische sporttijdschriften gehonoreerd.

Verschillende sportbonden zoals de KNVB, de KNLTB, de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie en het Nationaal Platform Zwembaden hebben belangwekkende titels aangemeld. Ook van erfgoedinstellingen zoals het Katholiek Documentatiecentrum in Nijmegen, de Koninklijke Bibliotheek en het Regionaal Archief Alkmaar heeft Metamorfoze aanvragen voor sporttitels ontvangen. Hiermee zal het aantal historische sporttijdschriften op Delpher in 2016 aanzienlijk toenemen.
 

Voetbal- en wielertijdschriften

Ondanks de toename van het aantal gedigitaliseerde sporttijdschriften zijn er nog opvallende lacunes, bijvoorbeeld van voetbal- of wielertijdschriften. Daarom zijn nieuwe aanvragen op dit gebied welkom.

Overzicht

Wilt u weten welke historische sporttijdschriften voorbereid worden voor beschikbaarstelling op Delpher? Bekijk dan deze lijst (2011-2015).

Sporttijdschriften (2011-2016) goedgekeurd voor Delpher

Rubrecht Zaat
coördinator BKT