Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Alle middeleeuwse handschriften digitaal

[ 10 08 2023 ]
Digitaliseren middeleeuwse handschriften

In Nederland bewaren ruim 90 instellingen middeleeuwse handschriften, variërend van kleine collecties met slechts 1 of 2 boeken tot meer dan 1.200 items zoals bij de KB. De historische objecten zijn een belangrijke bron voor Nederlandse geschiedenis en bieden onder andere informatie over identiteit, religie, kennis en wetenschap. Een groot deel van deze collecties is nog niet digitaal beschikbaar.

eCodicesNL

In 2020 is het Huygens Instituut gestart met het pilotproject eCodicesNL. Voor dit project zijn 130 middeleeuwse handschriften digitaal ontsloten. Deze zijn, samen met 70 reeds gedigitaliseerde handschriften, in hun geheel te bekijken op een nieuw nationaal manuscriptenportaal: https://www.ecodices.nl.

Met een koffer het land door

Metamorfoze gaat hiermee verder en wil de komende 4 jaar de digitalisering van álle middeleeuwse handschriften realiseren. De werkwijze van het eCodicesNL-project vormt hierbij het uitgangspunt. Voor het digitaliseren van kleine collecties (met minder dan 10 handschriften) trekken een fotograaf en een handschriftexpert het land in met een grote koffer vol digitaliseerapparatuur. De handschriften kunnen zo op locatie worden gefotografeerd. Dit bespaart niet alleen een grote logistieke operatie, maar is ook veiliger voor de handschriften omdat die zo minder kans lopen op beschadiging tijdens het transport naar een externe locatie. De handschriftexpert zorgt ervoor dat de handschriften ook geen schade oplopen tijdens het fotograferen. Voor het digitaliseren van de grote collecties werken we samen met een extern digitaliseerbedrijf, die waar mogelijk ook op locatie zal werken en assistentie krijgt van de handschriftexpert. 

Praktische informatie

Een aanvraag indienen is niet nodig. Instellingen met collecties met middeleeuwse handschriften worden door de coördinator van dit project (Renée Schilling) zelf benaderd. De digitale bestanden worden na afloop gedeeld met de instellingen en beschikbaar gesteld via het eCodicesNL portaal.