Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Archief communistisch verzet WOII digitaal

[ 31 05 2020 ]
Gedenkboek communistische verzetsstrijders

Het archief van de Communistische Partij van Nederland (CPN) van 1940-1945 is met financiering van Metamorfoze gedigitaliseerd en vanaf nu online beschikbaar. Door deze ontsluiting is het verhaal van het communistisch verzet in de Tweede Wereldoorlog voor iedereen toegankelijk. Het IISG werkte voor dit project samen met het Netwerk Oorlogsbronnen.

Verzetsstrijders en stakingen

De vele egodocumenten uit het archief geven een gevarieerd beeld van de alledaagse praktijk van het verzet (onderduik, overvallen, illegale pers) in Amsterdam en daarbuiten. De strijders doen verslag van hun verzet en de acties die werden ondernomen. Daarnaast bevat het archief bijzondere stukken over de Februaristaking, de Spoorwegstaking van ’44 en gevangenschap in de kampen Schoorl, Amersfoort en St. Michielsgestel en een groot aantal particuliere dossiers van CPN- verzetsstrijders.

Omgekomen verzetsstrijders

Na de bevrijding ontstond in de CPN het idee om, naast de Erelijst van Gevallenen van het Rijksbureau voor Oorlogsdocumentatie, een Gedenkboek te maken, met daarin de namen, foto’s en gegevens over arrestatie en vervolging van de omgekomen communistische verzetsstrijders. In De Waarheid (dagblad uitgegeven door de CPN) werd een oproep gedaan om namen en materiaal hiervoor op te sturen. Het Gedenkboek is nooit gepubliceerd, maar de brieven, ingevulde formulieren met hun gegevens en foto’s werden zorgvuldig bewaard, en later opgeborgen in het CPN-archief dat werd ondergebracht bij het IISG.

De namenlijst van het Gedenkboek is op orde gebracht en gecorrigeerd door Joop IJisberg, voorzitter van de Stichting tot beheer van de archieven van de CPN. Deze Stichting heeft toestemming gegeven om de documenten nu te publiceren.

Bekijk het archief