Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Archief glasschilderkunst Nicolas digitaal

[ 08 01 2016 ]
Detail van karton voor een rond raam voorstellende Sint Martinus voor de "Groote Kerk".

Een van de goedgekeurde projecten 2015 is het archief van de Glasschilderkunst Nicolas en Zonen van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL). Het archief bestaat uit kartons (ontwerptekeningen voor ramen op ware grootte) op rollen, lichtdrukken en foto’s van ontwerptekeningen en correspondentie. Het vormt de neerslag van het werk van verschillende generaties glaskunstenaars.

Het SHCL conserveert en digitaliseert het archief. Aan het eind van het traject in 2017 draagt het SHCL het archief over aan de eigenaar, het Gemeentearchief Roermond.  Via hun website komt het archief online beschikbaar. 

Drie generaties glaskunst

De naam Nicolas is een begrip op het gebied van glas-in-lood, tot ver buiten de grenzen van de provincie Limburg en van Nederland. Het atelier voerde opdrachten uit in heel Nederland, en ook in (bijvoorbeeld) de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Het betreft een drie generaties lang door de familie geleid atelier in Roermond, dat in 1855 werd gesticht en een vooraanstaande rol speelde in de herleving van de glasschilderkunst in de tweede helft van de negentiende eeuw. Omstreeks 1900 was dit het grootste glazeniersbedrijf in Nederland. 

Expositie en onderzoek

Het Metamorfozeproject is voor het SHCL een eerste stap.  Vervolgstappen kunnen nog meer bekendheid geven aan het archief.  Als het is ontsloten en geconserveerd is het mogelijk om de meest waardevolle stukken te exposeren en af te beelden in een publicatie. Ook stimuleert het wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van het atelier,  over de bedrijfseconomische, de technische, als de kunst- en cultuurhistorische aspecten. Het SHCL verwerft voor deze initiatieven aanvullende financiering.

Het doel van het project is niet alleen de ontsluiting, conservering en digitalisering, maar ook presentatie en onderzoek.  

Filmpje

Bekijk het filmpje van 1Limurg over het archief .