Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Delpher: nieuwe tijdschriften toegevoegd

[ 30 11 2020 ]
De Engelbewaarder 1948 02

Delpher is sinds 23 november 2020 verrijkt met 28.523 nieuwe tijdschriftafleveringen. Het zijn 600.000 pagina’s van 70 titels, afkomstig van zes verschillende erfgoedinstellingen. Een aantal tijdschriften hier uitgelicht.

Rein Leven

Rein Leven (1901-1908) is een tijdschrift van de Rein Leven Beweging. Deze vereniging voor individuele zedelijke verheffing streefde naar ‘een volkomen reinheid van lichaam en ziel’, met name door geheelonthouding en een sober seksueel leven. Na een conflict richtte een van de oprichters een nieuw blad op: Levenskracht, dat uiteindelijk langer zou bestaan (1907-1929) dan Rein Leven.

Vegetarische bode

In 1897 verscheen het eerste nummer van de Vegetarische bode, het orgaan van de drie jaar eerder opgerichte Nederlandsche Vegetariërsbond. Zij zetten zich in voor dierenrechten en gezond eten, maar ook voor een meer oprechte, eerlijke samenleving.

Toekomstig Leven

Toekomstig Leven (1897-1941) is het ‘halfmaandelijks tijdschrift gewijd aan de studie der proefondervindelijke zielkunde en bovenaardse verschijnselen’. Dat gaat onder andere over magnetisme, helderziendheid, seances en hypnotisme.

Maandblad van de Vereeniging tegen Kwakzalverij

Het Maandblad van de Vereeniging tegen Kwakzalverij (1881-1950) wil de niet-wetenschappelijke medische handelswijzen bestrijden.

Korfbal en padvinderij

Er zijn ook weer nieuwe sportbladen. Dit keer zijn de korfballers aan de beurt, met drie nieuwe tijdschriftenKorfbalKorfbal revue en het Nederlands Korfbalblad.

En er zijn diverse tijdschriften over de padvinderij, zoals Het PadvindersbladDe Verkenner en Weest Paraat.

Politie en kinderen

Verder onder meer enkele beroepstijdschriften zoals het Weekblad voor Privaatrecht, notaris-ambt en registratie en De Nederlandsche Politie. En voor de kinderen De Engelbewaarder voor de jonge lezertjes en Onze kinderkrant.

Bekijk alle nieuwe tijdschriften op Delpher

De betrokken instellingen

De nieuwe tijdschriften komen uit collecties van:

  • Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde
  • Koninklijke Bibliotheek
  • NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • Radboud Universiteit Nijmegen
  • Universiteitsbibliotheek Amsterdam
  • Universiteitsbibliotheek Groningen

Minder prikkels, meer fijn gevoel

Lees op de website van de KB het blog over de tijdschriften ‘Minder prikkels, meer fijn gevoel’ van Arno Kuipers, Anna Rademakers en Huibert Crijns.