Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Dossiers Zuiderzeesteunwet gedigitaliseerd

[ 06 08 2018 ]
Dossiers Zuiderzeesteunwet gedigitaliseerd

Het afsluiten en droogmaken van de Zuiderzee ging ten koste van de visserij op de Zuiderzee. Veel mensen raakten hun baan kwijt en moesten voor hun inkomen gebruik maken van de Zuiderzeesteunwet. Alle dossiers van de Uitvoering Zuiderzeesteunwet (1925-1975) zijn bewaard gebleven bij het Flevolands Archief. In het kader van Metamorfoze is het archief gedigitaliseerd en geconserveerd en sinds kort is een deel van dit archief online beschikbaar. 

Het leven van de vissers

De persoonsdossiers geven een kijkje in de leefomstandigheden van de vissers, voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. In de dossiers is de werkwijze van de Rijksdienst te volgen en is te zien hoe de Zuiderzeesteunwet werd uitgevoerd.  

Het archief is een belangrijke bron voor zowel genealogen als mensen die belangstelling hebben voor de sociale geschiedenis van het voormalige Zuiderzeegebied. Ook de geschiedenis van vissersboten kan men aan de hand van deze collectie achterhalen. Niet alle dossiers  zijn openbaar, vanwege de privacy van persoonsgegevens. De rechten vervallen pas 110 jaar na de geboorte van de jongste persoon uit het dossier.

Vrijwilligers ontsluiten de collectie

Het Metamorfozeproject begon met het ontsluiten van de collectie. In drie jaar tijd hebben vrijwilligers circa 13.500 dossiers beschreven. De naam, adres en woonplaats, geboorte- en overlijdensdatum en in betreffende gevallen de naam van het schip van de aanvrager zijn omschreven. Uiteindelijk is 20 meter van het archief gedigitaliseerd. De openbare dossiers in de reeks 1 tot 1490 zijn digitaal beschikbaar via de website van het Flevolands Archief.