Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Grote hoeveelheid nieuwe tijdschriften in Delpher

[ 05 08 2019 ]
Avia

Er zijn meer dan 80.000 nieuwe tijdschriften (nummers) aan Delpher toegevoegd, van maar liefst 367 titels en afkomstig van 30 verschillende instellingen. Het aantal titels in Delpher is nu bijna verdubbeld, van 470 naar 840. De tijdschriften zijn online doorzoekbaar, het materiaal vanaf 1940 (20.000 afleveringen) is vanwege de auteursrechten alleen te bekijken op de computers in het KB gebouw.

Utrecht, Rotterdam en Vlaanderen

Van het Utrechts Archief zijn adresboeken en studentenalmanakken te vinden en bladen over spoor- en tramwegen. Van het Stadsarchief Rotterdam zijn voetbalbladen te vinden zoals De Feijenoorder, De Spartaan en het Cluborgaan der Rotterdamsche Voetbal- en Athletiekvereniging "Excelsior". Uit Vlaanderen zijn bladen over literatuur, poëzie en letterkunde toegevoegd, zoals de Biekorf en het Jaarboek van de Scalden.

Kunstbladen

Uit de collecties van het RKD, Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en Museum Boijmans van Beuningen komen prachtige kunsttijdschriften, zoals De Fakkel en Verf en kunst.

Esoterie uit de Ritman Library

Uit de Ritman Library komen 12 titels uit de Bibliotheca Philosophica Hermetica. En er zijn nog enkele nieuwe vrijmetselaarstitels bijgekomen van het Cultureel Maconniek Centrum.

Vrouwen 

Nieuwe vrouwentijdschriften van het Atria zijn toegevoegd zoals Huishouding van nu en van de KB het Maandblad der Vereeniging voor Verbetering van Vrouwenkleeding.

Katholieke en Protestanste tijdschriften

Uit de collecties van het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, het Katholiek Documentatiecentrum en de Stichting de Zending der Protestantse kerk in Nederland komen tal van godsdienstige tijdschriften, ook gericht op de jeugd. 

Spoorwegen, vliegtuigen en tuinen

Het Spoorwegmuseum leverde De Locomotief en de KB Avia en VliegwereldVia Wageningen University & Research zijn tijdschriften over tuinbouw en tuinarchitectuur toegevoegd, zoals Onze tuinen : geïllustreerd weekblad voor amateur tuiniers.

Volledige titellijst

Bekijk de titellijst of ga meteen naar de tijdschriften in Delpher.