Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Joodse familiearchieven komen online

[ 05 12 2014 ]
Joodse familiearchieven komen online

Metamorfoze keurt tien projecten en negentig boeken-, kranten- en tijdschriftentitels goed voor conservering

Vijf Joodse familiearchieven (1700-1950) van het Joods Historisch Museum zijn voor conservering goedgekeurd door de Adviescommissie van Metamorfoze. Het gaat om de archieven van de vooraanstaande Joodse families De Pinto, Belinfante, Asser en Menko en bevatten testamenten, boedelinventarissen, dagboeken en brieven over hun leven en werk. Het vijfde is het persoonlijk archief van mr. Visser, in 1940 de hoogste Nederlandse rechter tot zijn geruchtmakende ontslag door de Duitse bezetter. Het Joods Historisch Museum gaat de archieven conserveren, digitaliseren en online beschikbaar stellen.

Tien projecten

De andere goedgekeurde projecten voor het traject Archieven en Bijzondere Collecties lopen in onderwerp uiteen, van vrouwenarbeid in Nederland (1870-1950) van het Atria, het archief van Johan Huizinga (1890-1944) van de Universiteitsbibliotheek in Leiden, tot archieven van wetenschappers uit de Tweede Gouden Eeuw (1896-1971) van Museum Boerhaave. Het project van Boerhaave bevat onder andere archieven van de Nobelprijswinnaars Einthoven, Keesom en Ehrenfest en biedt interessante informatie over deze baanbrekende wetenschappers en het wetenschappelijk klimaat in Nederland.

Zestig tijdschriften

De zestig goedgekeurde tijdschriftentitels van negen verschillende instellingen gaan over sport, beroepen en lokale geschiedenis.  Een greep uit de titels: Algemeen Sportblad, Nederlands Korfbalblad, De Nederlandsche Hondensport, Tijdschrift voor Artsenijkunde en Landbouw en Maatschappij. De Koninklijke Bibliotheek zorgt in samenwerking met de instelling voor het digitaliseren van de goedgekeurde boeken, kranten en tijdschriften en het online beschikbaar stellen via de webdienst Delpher.  

Overzichten

De complete lijst met goedgekeurde kranten en tijdschriften vindt u als overzicht bij publicaties.
Alle goedgekeurde archieven en collecties staan vermeld bij de projecten. Deze kunt u op jaartal filteren.