Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Metamorfoze zet samenwerking met UvA voort

[ 24 11 2016 ]
Lily Knibbeler, algemeen directeur van de KB, nationale bibliotheek en Fred Weerman, decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen bij de UvA tekenden op 17 november een nieuwe samenwerkingsovereenkomst.

Onderzoek naar papierconservering samen aangepakt

Lily Knibbeler, algemeen directeur van de KB, nationale bibliotheek en Fred Weerman, decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) tekenden op 17 november een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor een periode van vier jaar.

Studenten op bachelor-, master- en PhD-niveau kunnen, met financiering van Metamorfoze, onderzoek doen naar papierconservering onder begeleiding van de UvA. Zowel de UvA als Metamorfoze zullen de onderzoeksresultaten verspreiden via hun websites, publicaties en lezingen. 

Eerste samenwerking 2014-2016
De samenwerking tussen Metamorfoze en de UvA begon in 2014 voor een periode van twee jaar. Het eerste resultaat van deze samenwerking is opgeleverd door Ilse Korthagen (UvA), die onderzocht hoe men de risico’s die middeleeuwse manuscripten lopen bij digitalisering kan ondervangen. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Femke Prinsen (eveneens UvA), Lieve Watteeuw en Bruno Vandermeulen (beiden KU Leuven). De onderzoeksresultaten  zijn te vinden in het artikel Risico's bij digitaliseren van manuscripten.

Lopende projecten
Metamorfoze financiert behalve de UvA-projecten ook andere onderzoeken, bijvoorbeeld van het Filmmuseum EYE, het Stadsarchief Amsterdam, University College London en KOP Papierrestauratie.

Nieuwe ideeën voor onderzoek
Heeft u ideeën voor onderzoek naar papierconservering? Neem dan contact op met coördinator Iris Verschoor via 070 - 314 0577 of iris.verschoor@kb.nl.