Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Oude telefoonboeken op Delpher

[ 31 03 2015 ]
Naamlijst voor de interlocale telefoondienst 1948

39 telefoonboeken van het Museum voor Communicatie zijn sinds kort online beschikbaar. De telefoonboeken zijn in het BKT-traject van Metamorfoze gedigitaliseerd en nu, als laatste stap in het traject, toegevoegd aan de verzameling op Delpher, de webdienst van de Koninklijke Bibliotheek (KB). Het oudste telefoonboek is uit 1901 en de serie loopt door tot 1950.

In het begin pasten alle telefoonnummers van heel Nederland in één band, van 'Alfen a/d Rijn tot Zwolle'. Maar de boeken werden elk jaar dikker, zodat vanaf 1946 twee delen nodig waren. De telefoonboeken bieden veel informatie, niet alleen over namen van personen en bedrijven met hun adressen en beroepen, maar ook over de ontwikkeling van de telefonie. Je kunt nu eenvoudig zoeken op naam en je vindt adressen, beroepen en bedrijven.

Delpher

Delpher is ontwikkeld door de KB en geeft toegang tot gedigitaliseerde Nederlandse historische teksten uit de collecties van wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Een belangrijk deel komt uit het Boeken, Kranten en Tijdschriftentraject van Metamorfoze, dat zorgt voor de digitalisering. Daarvan staan nu ongeveer 35.000 boeken klaar voor de eerstvolgende toevoeging.