Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Populaire bladmuziek 1890 – 1950 online

[ 12 04 2022 ]
Bloem der lichte muze

Stichting Omroep Muziek (SOM) startte in april 2022 hun derde Metamorfozeproject. Ze gaan ruim 4000 bladmuziektitels uit het Nederlandse taalgebied in het lichte genre digitaliseren en conserveren. Voor het einde van dit jaar zullen de digitale bestanden te downloaden zijn op muziekschatten.nl

WOII-collectie en salonmuziek

Eerder deed de SOM projecten voor de WOII-collectie en een selectie van salonmuziek. De gedigitaliseerde bladmuziek komt zo beschikbaar om weer te worden uitgevoerd. De geselecteerde titels zijn uit de periode 1890 tot rond 1950 en vrij van auteursrechten. Daarom kunnen ook niet-leden de muziek downloaden.

Bladmuziek voor piano en zang 

Zeker in de periode vóór de Tweede Wereldoorlog was bladmuziek een belangrijk medium om liedjes aan de man te brengen. Het was muziek die in revues (Willy Derby, Kees Pruis, Lou Bandy, Louis Davids), in cabaretprogramma's, tijdens ledenwervingsdagen van de omroepen en via de radio te horen was.

Dit repertoire kent in de SOM-collectie grofweg twee verschijningsvormen, de piano/zang-notaties ('p-z-tjes') en de voor lichte-muziekensembles uit die tijd gearrangeerde versies. In beide categorieën gaat het zowel om commercieel uitgegeven bladmuziek als om oorspronkelijk, handgeschreven materiaal. Ook zijn er (kopieën van) versies waarmee de liedschrijvers hun creaties bij de BUMA ter registratie aanboden, nog voordat deze op de markt verschenen.

Vliegensvlug populaire liedjes maken

In de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw bloeide in de Verenigde Staten de markt van speelsets voor jazz- en amusementsorkestjes. Van dit unieke materiaal is een flinke verzameling aangelegd.

De SOM selecteerde een 100-tal composities van Nederlandse en Belgische orkestleiders - o.a. Jack Bulterman, Klaas van Beeck, Jonny Heykens, David Bee, Peter Packay. Ook piano/zang-uitgaven zijn te vinden in de omroepbibliotheek. Arrangeurs gebruikten die om vliegensvlug populaire liedjes klaar te stomen voor vertolking via de radio (door bv. Accordeola, het Orkest zonder naam of de Ramblers). Uit die selectie komen straks ruim 1000 stukken online beschikbaar.