Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Prize Papers in honderd dozen

[ 04 02 2016 ]
De documenten gevlakt en verpakt in nieuwe omslagen.

Een van de goedgekeurde projecten 2015 is Prize Papers van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Het Huygens ING kan documenten uit ruim honderd geselecteerde dozen laten conserveren en digitaliseren.

De Prize Papers zijn documenten die door Britse kapers in de periode 1652-1815 op vijandelijke schepen werden buitgemaakt. Zij worden bewaard in het archief van het High Court of Admiralty in The National Archives te Kew (Londen). Ongeveer een kwart van de Prize Papers is afkomstig van Nederlandse schepen. Deze deelcollectie - circa duizend dozen - bevat naast scheepsjournalen, ladingoverzichten, rekeningen en plantagelijsten bovenal zo’n 38.000 zakelijke en particuliere brieven. De brieven zijn uit alle lagen van de samenleving afkomstig en de meeste hebben hun bestemming nooit bereikt.

Digitalisering

Huygens ING is als penvoerder bij projecten rond de Prize Papers betrokken. Het initieerde de oprichting van een Prize Papers Consortium NL in 2011, waarin onderzoekers van verschillende Nederlandse erfgoed- en onderzoeksinstellingen zijn verenigd. Al eerder maakten financiering van Metamorfoze conservering en scanning van Prize Papers mogelijk. In 2007 ging het om zeven dozen (pilot Koninklijke Bibliotheek; zie afbeelding 2); in 2014 om tien dozen (thema slavernij/slavenhandel van het Nationaal Archief).  Het huidige project sluit af in juli 2018.

Onderzoek

Door de Sailing Letters, een project van de Koninklijke Bibliotheek uit 2004, raakten de Prize Papers onder een brede groep van Nederlandse onderzoekers bekend. De Prize Papers zijn voor uiteenlopende onderzoeksvragen te gebruiken, bijvoorbeeld voor ontwikkelingen in taal en dialect, handel, materiële cultuur, sociale relaties en kennisoverdracht van de 17e tot in de 19e eeuw. Om deze rijke en veelzijdige bron verder bekend te maken, zijn tussen 2008 en 2013 vijf Sailing Letters Journaals verschenen.

Deelproject: VRE

Om het gedigitaliseerde maar niet geordende materiaal toegankelijk te maken zal door Huygens ING een Virtual Research Environment (VRE) ontwikkeld worden. Een VRE is een online systeem waarmee wetenschappers en geïnteresseerden gezamenlijk aan een onderzoeksproject kunnen werken. De VRE wordt gefinancierd door Samenwerkende Maritieme Fondsen. Het materiaal komt voort uit het Metamorfozeproject. 

Meer weten: