Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

RAA digitaliseert archieven Graft

[ 21 10 2016 ]
Graft (1)

Het Regionaal Archief Alkmaar (RAA) start met het digitaliseren van de archieven van Graft (1348 tot 1813) met financiering van Metamorfoze. Directeur Paul Post van het RAA legt uit waarom deze archieven zo bijzonder zijn: “Er zijn weinig plaatsen te vinden in Holland waarbij op lokaal niveau zulke inhoudelijk rijke archieven bewaard zijn gebleven. Veel bekende historische onderwerpen zoals bijvoorbeeld de strijd tegen het water, de zeevaart en het samenleven van diverse geloofsovertuigingen komen aan bod in de Grafter archieven.” 

Burgemeester Bruinooge: “Dankzij Metamorfoze kunnen we uniek archiefmateriaal voor de toekomst bewaren en aan het publiek ter beschikking stellen. Straks kan iedereen via de website van het Regionaal Archief de stukken inzien en ervan genieten. Zo zorgen we ervoor dat ons erfgoed voor iedereen toegankelijk wordt.”

Paul Post vertelt over het archief: “Bijzonder is bijvoorbeeld het toevallig bewaarde dossier over het vrijkopen van een aantal Grafter zeelieden die in de zeventiende eeuw in Noord-Afrika en in Turkije in slavernij waren geraakt. Het dossier laat zien dat het zeemansbestaan in die tijd erg risicovol was. Ondernemende Grafter schippers en matrozen lieten zich hierdoor overigens niet afschrikken. Ze speelden een belangrijke rol in de Hollandse handelsvaart en in de haring- en walvisvisserij. Er waren ook contacten met Noord-Amerika: in de zeventiende eeuw zijn er in Graft meerdere veilingen gehouden van uit Virginia aangevoerde tabak. Amsterdamse en buitenlandse handelaren kwamen hiervoor naar het dorp. 

Het Regionaal Archief denkt ongeveer twee jaar nodig te hebben om het hele project uit te voeren.