Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Samen bouwen aan een duurzaam archiefgebouw

[ 01 11 2022 ]
Overzicht van de ontwerptool

Hoe kun je in een vroege ontwerpfase voor duurzame archiefgebouwen de juiste beslissingen nemen? De Building Performance Group van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en het Nationaal Archief (NA) werken hiervoor samen aan een ontwerptool. In het Archievenblad 2022 nummer 5 schrijven Mahsa Nikoufard en Debayan Paul, EngD trainees aan de Technische Universiteit Eindhoven over dit onderzoek. De bouw van een nieuw archiefdepot biedt de mogelijkheid om na te denken over andere maatregelen ten behoeve van optimaal behoud, gecombineerd met laag energieverbruik. Het beste is om het gesprek hierover al aan het begin van het ontwerpproces te voeren, maar dat is lastig omdat er verschillende disciplines nodig zijn die elkaars taal vaak niet spreken. De ontwerptool kan in dit proces een belangrijke rol spelen.

Tool helpt bij het nemen van beslissingen

De ontwerptool beoogt een gebruiksvriendelijk hulpmiddel te zijn voor de conceptuele ontwerpfase, om de impact van ontwerpbeslissingen met betrekking tot gebouweigenschappen (isolatieniveau, afmetingen van het archief), klimaatbeheersingsinstallatie en energiesystemen (energiebron en zonnepanelen op het dak) te verkennen. Stakeholders kunnen, aan de hand van meerdere prestatie-indicatoren zoals het jaarlijkse energieverbruik, de levensduur van de collectie en het aandeel hernieuwbare energie, op interactieve wijze het effect van verschillende ontwerpopties visualiseren.

Hoe kunnen we de tool verbeteren?

Het onderzoek is in de fase van het bepalen van de juiste inputs en outputs door het uitvoeren van simulaties met de hulp en het advies van experts uit de verschillende vakgebieden. De onderzoekers staan open voor suggesties om de tool te verbeteren en het zo nuttig en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Lees het volledige artikel

Meer informatie?

Neem contact op met Mahsa Nikoufard (m.nikoufard@tue.nl) of Debayan Paul (d.paul@tue.nl).