Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Schatten en schades!

[ 01 02 2019 ]
Kwetsbaar papier digitaal

Kwetsbaar papier digitaal

Tot en met 23 augustus 2019 is de expositie Schatten & Schades te zien bij bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg in Maastricht. De expositie reisde rond, van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag naar het Het Utrechts Archief en is nu neergestreken in Maastricht. De expositie vertelt het verhaal van het kwetsbare papieren erfgoed dat we door digitalisering beschermen tegen verval. Je komt oog in oog te staan met papierschades, je kunt honderden voorbeelden ontdekken van gedigitaliseerde archieven en collecties en de schoonheid van het papieren erfgoed bewonderen.

De afgelopen jaren zijn er miljoenen pagina’s van boeken, kranten, tijdschrifen en archieven gedigitaliseerd. Ruim twintig jaar is Metamorfoze al actief met het conserveren en digitaliseren van kwetsbaar papieren erfgoed. Op die manier komt het online beschikbaar en behouden we het voor de toekomst.

Wat is er te zien?

  • Het kwetsbare papier met de schadesoorten zoals inktvraat en verzuring. Welke schades bedreigen het papier?
  • De stappen van selectie tot duurzaam bewaren. Waar halen we het kwetsbare papieren erfgoed vandaan? Hoe verloopt het proces?
  • De resultaten van al de miljoenen gedigitaliseerde pagina’s. Ruim driehonderd voorbeelden van gedigitaliseerd papieren erfgoed. Hoe ziet het gedigitaliseerde papieren erfgoed er uit? Waar is het online te vinden?

Wat kun je ervaren?

Blader door het digitale boek, open de archiefdoos, trek de lades open en bekijk de landkaart van Nederland met alle erfgoedinstellingen die kwetsbaar papieren erfgoed bewaren. En ervaar de kwetsbaarheid van het papier door oog in oog te staan met het aangetaste papier.

Tot wanneer?

De expositie was t/m 6 mei 2019 in de hal bij de Koninklijke Bibliotheek te zien, van 8 mei t/m 10 juni 2019 bij Het Utrechts Archief en nu tot 23 augustus in Maastricht.

Het concept en het ontwerp is uitgevoerd door Five Spices.