Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Stichting Omroep Muziek digitaliseert bladmuziek uit WOII

[ 29 10 2018 ]
Bladmuziek

In september 2018 is de Stichting Omroep Muziek (SOM) gestart met het digitaliseren van bladmuziek voor radioprogramma’s uit de periode tijdens en rond de Tweede Wereldoorlog. Het is een selectie uit de collectie van de SOM, die bladmuziek beheert uit 1920 tot 1980 speciaal geschreven voor radio- en televisieprogramma’s. 

De bladmuziek is met de hand geschreven en was bedoeld om slechts eenmalig uit te voeren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de programma’s en de muziek die de radio uitzond wezenlijk anders van karakter dan in de periode daarvoor en daarna. Dat is met name te zien aan de titels van de bladmuziek, veel meer muziek over de natuur dan voorheen. 

Muziek uit de kelder

In juni zijn we begonnen met de voorbereidingen van het digitaliseren. Onze collectiespecialist heeft een selectie gemaakt van het meest interessante materiaal. De software is aangepast, zodat het materiaalvoorbereidingsproces digitaal te volgen is. De materiaalvoorbereiders passen op basis van de barcodes van de stukken de status van het werk in de software aan. Hierdoor weten we welke stukken uit de kelders gehaald zijn en naar Picturae verstuurd, in welke batch dit gebeurd is en welke stukken teruggekomen en ingenomen zijn.  

DP Conservation heeft samen met twee enthousiaste vrijwilligers van SOM, het materiaal uit de kelders gehaald. Het wordt nu opnieuw verpakt in zuurvrije dozen om het verzuringsproces te vertragen. De proefbatch is inmiddels naar het digitaliseringsbedrijf Picturae verzonden. We zijn benieuwd naar de resultaten. Het materiaal is interessant, niet alleen vanwege de muziek, maar vooral ook door de aantekeningen en opmerkingen die bij de bladmuziek geschreven zijn. De catalogus laat ook wel schrijnende voorbeelden zien van bijvoorbeeld het verwijderen van materiaal van joodse componisten. 

Online via Muziekschatten

Dit erfgoed komt door het digitaliseren beschikbaar voor een breder publiek. Vanaf februari 2019 zullen de eerste resultaten te zien zijn via www.muziekschatten.nl

Marjon van Schendel
Projectmanager Digitalisering Bladmuziekcollectie SOM