Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Symposium 25 november 2014

[ 13 10 2014 ]
Zangvereniging

Dinsdag 25 november 2014 van 13.00 - 16.30 uur

Op het symposium brengen wij u het laatste nieuws over Metamorfoze, we vertellen over de behaalde resultaten en lichten de nieuwe kansen toe die voor u interessant kunnen zijn. 

U krijgt alles te horen over de drie trajecten: Boeken, Kranten en Tijdschriften (BKT), Archieven en Bijzondere Collecties (ABC) en Onderzoek.

Het wordt een inspirerende bijeenkomst met interessante sprekers en volop gelegenheid tot vragen stellen en ontmoetingen met medewerkers van Metamorfoze en collega’s uit het erfgoedveld.

Locatie

Het symposium vindt plaats in de aula van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Kijk hier voor de route.

Aanmelden

De aanmelding is gesloten.

Programma

13.00 uur: ontvangst met koffie en thee

13.30 uur: welkom door dagvoorzitter Ruben Maes

13.40 uur: Over Metamorfoze

  • Veranderingen, programmamanager Marg van der Burgh gaat in op de kansen voor erfgoedinstellingen en het conserveren van hun archieven en bibliotheken, en zij licht het onderzoekstraject voor 2015 toe.
  • De miljoenen pagina’s van Boeken, Kranten en Tijdschriften, coördinator BKT Rubrecht Zaat zet uiteen hoe, samen met ruim vijftig erfgoedinstellingen miljoenen pagina’s bij de KB gedigitaliseerd worden. Ook zal hij de mogelijkheden voor nieuwe projectaanvragen toelichten.

14.30 uur: Geheimen van Louis Couperus ontrafeld. Het belang van archiefonderzoek in de literatuurwetenschap'. Onderzoeker dr. H.T.M. van Vliet doet al jaren onderzoek naar het leven en werk van Couperus.  Hij vertelt over zijn bevindingen en zijn ervaringen met zoeken en vinden in archieven en bibliotheken.

15.00 uur: pauze

15.30 uur: Inspiratie voor ABC-projecten in 2015

  • Vrijetijdscultuur en archieven, dr. W.J.H. (Jan Hein) Furnée, universitair docent cultuur- en mentaliteitsgeschiedenis na 1750 aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de Adviescommissie ABC, vertelt over zijn werk als wetenschappelijk onderzoeker en het belang van archieven over stedelijk vertier, consumptiecultuur, stands- en sekseverhoudingen en cultuurbeleid in negentiende-eeuwse steden.
  • Ruben Maes gaat in gesprek met programmamanager Marg van der Burgh, de coördinatoren ABC, de Adviescommissie en het publiek over de nieuwe kansen voor ABC-projecten in 2015.

16.10 uur: Schadeatlas voor bibliotheken, Eva Wuyts, coördinator van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek presenteert de nieuwe Schadeatlas, die gemaakt is met boekrestaurator Marijn de Valk en met hulp van Metamorfoze. Deze is speciaal ontwikkeld voor bibliotheekcollecties en vormt een hulpmiddel bij het herkennen en classificeren van schadebeelden. 

16.30 uur: borrel