Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Symposium ‘Bronnen over slavernij en slavenhandel’

[ 15 04 2021 ]
Symposium over slavernij

Op 23 april 2021 organiseren het Rijksmuseum, de KB en het Nationaal Archief het online symposium ‘Bronnen over slavernij en slavenhandel’. 

Onderwerp van het symposium is een inclusiever bronnengebruik voor musea, archieven en bibliotheken. Bronnen die ze gebruiken bij het maken van presentaties over en het doen van onderzoek naar slavernij en slavenhandel. Aan wat voor bronnen kunnen we denken? Wat voegen ze toe aan de verhalen die tot nu toe in musea zijn verteld? En moeten we de gehanteerde definities in dit kader heroverwegen? Marisa Fuentes is keynote speaker van dit symposium. Zij is schrijver, historicus en universitair hoofddocent Vrouwen- en genderstudies aan de Rutgers University, New Jersey.

Het programma

Het programma is in het Engels en is via een livestream te volgen. De opzet in hoofdlijnen:

  • 13.00 uur:   Opening door Nancy Jouwe, dagvoorzitter
  • 13.05 uur:   Keynote Marisa Fuentes
  • 13.40 uur:   Museale praktijk, met medewerking van Eveline St. Nicolaas, Valika Smeulders, Felicia Fricke
  • 14.40 uur:   Archiefonderzoek, Stanley Griffin, Karwan Fatah Black, Maria Karg en Coen van Galen
  • 15.40 uur:   Lancering themapagina Metamorfoze 
  • 15.50 uur:   Panelgesprek. Internationale collega’s uit de archief- en museale wereld reflecteren op de groter toegankelijkheid en de toepassing van deze bronnen
  • 16.30 uur:   Afsluiting door Nancy Jouwe

Voor wie?

Iedereen die geïnteresseerd is in het thema slavernij, inclusief bronnengebruik en het doen van onderzoek naar slavernij en slavenhandel is van harte uitgenodigd bij dit symposium.  

Aanmelden en meer informatie?

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. U kunt zich via de website van het Rijksmuseum aanmelden.

Waarom dit symposium?

Het Rijksmuseum, Nationaal Archief en de KB organiseren dit symposium ter gelegenheid van de opening van de slavernijtentoonstelling en de afronding van het thema slavernij in het programma Metamorfoze. Het resultaat is dat bijna twee miljoen pagina’s archief op het gebied van slavernij en slavenhandel zijn gerestaureerd en gedigitaliseerd. Deze zullen via de website van het NA online beschikbaar komen.