Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Tachtig nieuwe tijdschrifttitels goedgekeurd

[ 15 06 2015 ]
De Vrouwenwereld

De Adviescommissie Tijdschriften heeft onlangs tachtig tijdschrifttitels goedgekeurd voor conservering en digitalisering. Een greep uit de titels: Tijdschrift voor Vrijmetselaars van het Cultureel Maçonniek Centrum, Meisjesleven: christelijk tijdschrift voor onze vrouwelijke jeugd van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Verf en Kunst van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie.

De tachtig tijdschriften, met jaargangen van 1840 tot 1950, komen uit het bezit van elf verschillende erfgoedinstellingen. De meeste zijn bekende van Metamorfoze, maar er zijn ook nieuwe bij zoals het Nationaal Militair Museum.  Dat levert titels op als: De revolver: militair tijdschrift voor Nederland, De Militaire Gids en De Bromtol. Orgaan van het Garderegiment Prinses Irene. 

Opvallend voor deze ronde is het aantal tijdschriften over en voor vrouwen. De aanvraag van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, levert al vijf tijdschriften op. Maar de KB voegt daar nog een paar aansprekende titels aan toe, zoals Vrouwen-wereld: mode-gids en dameslectuur (1888-1900) en Praten en breien: maandblad voor handwerkkunst (1934-1935).

In Vrouwen-wereld staan fraaie illustraties van dames in japonnen. Het laat de mode zien voor vrouwen die zich bezighielden met het afleggen van theevisites, middagwandelingetjes, schouwburgbezoek, diners, bals en liefdadigheidssoirées. Het tijdschrift besteedt ook aandacht aan handwerken, woningtextiel en recepten en geeft wenken voor de huisvrouw. Verder bevat het feuilletons, advertenties, belletrie  en ingezonden stukken.

Praten en breien bevat breipatronen van jumpers en jurkjes, babyschoentjes en -truitjes, jongenspakjes, kruikenzakken en theemutsen.  Het geeft een mooi tijdsbeeld van mode, fotografie, reclame en gebruiksvoorwerpen. De populaire schrijfster Cissy van Marxveldt, pseudoniem van Setske de Haan, schrijft over het moederschap in gegoede kringen, huwelijk, vriendschap, huishouden en deugden als geduld en vlijt.

De KB zorgt voor het digitaliseren van al het materiaal in samenwerking met de instelling en zal het aan het eind van het traject via delpher.nl online beschikbaar stellen.