Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Van ver en dichtbij: symposium onderzoek conservering boek en papier

[ 05 06 2025 - 12:00 - 05 06 2025 - 17:30 ]

Metamorfoze organiseert een symposium op donderdag 5 juni 2025 over onderzoek naar conservering van boek en papier. Het wordt een middag met aandacht voor onderzoek naar Japanse prenten, Egyptische papyrus en schimmel op papier bij Nederlandse erfgoedinstellingen. We hebben een interessante spreker uit Spanje uitgenodigd, Carlos Bayod Lucini van de Factum Foudation. Hij gaat vertellen over de ontwikkelingen op het gebied van papierconservering en 3D digitalisering. Hoe gaat de KB om met conservering en wat komt daar allemaal bij kijken? In twee presentaties word je hierover bijgepraat.
 

Praktische informatie

Datum: donderdag 5 juni 2025
Tijd: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Aula KB, nationale bibliotheek in Den Haag

Aanmelden voor het symposium

Programma

Op het programma staat:

  • Dr. Carlos Bayod Lucini. Seeing the unseen. The Selene project for 3D digitization of library collections. Over digitaliserings- en conserveringsprojecten voor boeken en papier van de Factum Foundation. Wat is de benadering van de Factum Foundation voor het behoud, bestudering en verspreiding van cultureel erfgoed? Welke voorbeelden zijn er over de productie van facsimile's die nieuwe manieren van toegang kunnen bieden?
  • Het Rijksmuseum heeft onderzoek gedaan naar Japanse houtsneden uit de Edo periode: Japanse prenten beter bekeken. De belangrijkste vraag voor het onderzoek is: met welke kleuren zijn de Japanse houtsneden uit de collectie van het Rijksmuseum gedrukt, wat is de staat van de prenten en hoe kunnen we deze het beste bewaren en tentoonstellen?
  • Het Westerdijk Institute doet onderzoek naar de risico’s van schimmelgroei op papieren collecties. Wat zijn de reacties van schimmels (actieve groei en niet actieve schimmelsporen) op wisselende klimaatomstandigheden en in hoeverre is er een mogelijke opkomst van droogte minnende schimmels?
  • Het Rijksmuseum van Oudheden werkt aan het onderzoek Kleur be-Qenna. Een onderzoek naar pigmenten en verftechnieken in het dodenboek van Qenna. Het doel van dit onderzoek is om de pigmenten die op de papyrus zijn gebruikt te identificeren en de schildertechnieken en materiële aspecten van de opmaak van de papyrus in kaart te brengen.
  • Bij de KB zijn er ontwikkelingen onder andere met betrekking tot het nieuwe boekenmagazijn. U wordt bijgepraat over de laatste ontwikkelingen.