Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Winactie Metamorfoze-jubileumboek van Irma Boom

[ 06 09 2018 ]
Mutilaties (Binnenwerk)

Samen met de Koninklijke Bibliotheek hebben we een winactie uitgezet: Ken jij iemand die dit boek verdient? Op Twitter en Facebook vroegen we mensen om ons een motivatie te sturen waarom ze vinden dat iemand dit mooie boek verdient. De mooiste en ontroerendste inzendingen hebben we beloond met een exemplaar van het boek 'Mutilaties', het Metamorfoze-jubileumboek van Irma Boom. 

In de motivaties kwam veel liefde voor boeken naar voren. Het zelf maken van boeken en uiteraard bewondering voor het werk van Irma Boom. 

Een paar citaten uit de motivaties:

“Er dient uiteraard zeer voorzichtig omgegaan te worden met oude drukken, het lijkt me dan ook fantastisch als ze een exemplaar kan bemachtigen, waar de tegenstellingen historisch materiaal en digitaal, zwart/wit en kleur in één boek centraal staan en waar ze wél de toestemming krijgt om met al haar zintuigen, vol passie en enthousiasme door het boek te bladeren.”

“Van haar heb ik alles geleerd wat ik weet over het boek als kunst, en over het ontwerpen en produceren van boeken als ambacht. En ik ben niet de enige. Als coördinator heeft zij al generaties studenten alles over boekproductie geleerd wat zij moeten weten in de uitgeverij.

Zij heeft mij voorbij de letters op het papier leren kijken. Het papier, de druktechniek, het font, de bindingswijze... Daar genieten nu honderden mensen van dankzij haar. Dit boek verdient haar en zij verdient het boek.”

““Bij hem thuis stelde hij voor mij een plaats beschikbaar in zijn werkplaats waar ik met vier mede’binders’ een geweldige tijd heb gehad. Veel geleerd en veel gelachen. Af en toe hebben we nog contact. Ik zou hem dolgraag een enorm plezier willen doen met dit, zeker voor een boekbinder, bijzondere boek van Irma Boom.”

“ Ze heeft me leren boekbinden en door met haar samen te werken is mijn herstel beter verlopen. Zij is een echte bibliofiel, ze heeft enorm veel boeken. Ik kan geen betere manier dan dit Metamorfoze-jubileumboek bedenken om haar te bedanken voor haar hulp in de afgelopen maanden.”

“Zij is helemaal bezeten is van boeken en andere vormen van papier! Zij tovert zelfs de kaften om tot kunstwerken.”