Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Zeeuwse archieven in de schijnwerpers

[ 25 02 2019 ]
 Handgeschreven emblemata met tekeningen van Johannes de Brune ca. 1650

Geschiedenis Online Prijs

Het Zeeuws Archief ontving onlangs de tiende Geschiedenis Online Prijs. De website met de online presentatie ‘Handelaar in slaven’ werd bekroond als beste historische website. Aan de hand van voorbeelden uit het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) laat de website je kennis maken met de geschiedenis van mensenhandel in de achttiende eeuw. 

“De makers laten zien hoe toegankelijk eeuwenoude archiefstukken kunnen zijn. Het verhaal is feitelijk, informatief, niet sentimenteel en toch bloedstollend”, zegt het juryrapport. 

De Middelburgse Commercie Compagnie was een onderneming die zich in de 18e eeuw specialiseerde in trans-Atlantische slavenhandel. Het archief van de MCC is dankzij Metamorfoze door het Zeeuws Archief volledig gedigitaliseerd en online te raadplegen via de archiefinventaris.

Zeeuws Genootschap online

Ruim 300.000 pagina’s van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen zijn sinds kort online in te zien. Voor het Metamorfozeproject is 200 jaar genootschapsgeschiedenis geconserveerd, gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt. Het archief van het Zeeuws Genootschap (in het Zeeuws Archief) is gedigitaliseerd voor de periode 1769-1969 en de gedigitaliseerde handschriftencollectie met documenten (van ZB|Bibliotheek van Zeeland) zijn uit de 15e tot en met de 19e eeuw. 

Lees meer

Op de website van het Zeeuws Archief vindt u meer informatie over het archief van het Zeeuws Genootschap.