Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Collectie Indisch erfgoed aanmelden

[ 24 07 2023 ]

Heeft u een collectie gerelateerd aan Nederlands-Indië over de periode 1930-1968 en wilt u digitaliseren? Er is nog één ronde. De deadline om contact op te nemen met de coördinator en het invullen van formulier 1 (in concept) is 1 oktober 2023. Lees meer over de mogelijkheden.

Acht collecties voor projectaanvraag

Inmiddels zijn er twee rondes geweest. De instellingen van de eerste ronde zijn gestart met het digitaliseren van de collecties. In mei jl. heeft de Selectiecommissie de aanmeldingen voor de tweede ronde geprioriteerd. Acht collecties hebben nu een uitnodiging ontvangen om een projectaanvraag in te dienen. De geselecteerde collecties komen van Erfgoed Leiden e.o., het Haags Gemeentearchief, de Koninklijke Bibliotheek & Allard Pierson, het  Historisch Museum, het Nationaal Archief, de Universiteitsbibliotheek Leiden en het Verzetsmuseum Amsterdam. 

Ook foto’s en objecten

Voor het Programma Indisch Erfgoed Digitaal worden naast papieren erfgoed ook foto’s en objecten gedigitaliseerd. In de eerste ronde zaten al drie grote fotocollecties en nu in de tweede ronde zitten ook objecten in de aanvragen. Dit varieert van speelgoed uit de Japanse kampen tot Molukse kunst(nijverheid). Bij het Haags Gemeentearchief liggen zelfs glasplaten met muziek, op dit moment onderzoeken we of het mogelijk is deze ook te digitaliseren binnen het Programma.