Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Ongeopende zeventiende-eeuwse brieven scannen

Een zegel op een brief

Het Museum voor Communicatie start met het digitaliseren en conserveren van de brieven van De Brienne. Meer dan tweeduizend onbezorgde brieven die zijn verzonden in de jaren 1680–1707, worden in het kader van Metamorfoze gescand en in 2017 via de website van het museum online beschikbaar gesteld. 

De brieven zijn afkomstig uit de nalatenschap van de Haagse postmeester Simon de Brienne (✝1707) en zijn vrouw Marie Germain (✝1703). Samen waren zij verantwoordelijk voor alle post van en naar Frankrijk, de Zuidelijke Nederlanden en Spanje. Terwijl postmeesters niet-bezorgde brieven na verloop van tijd officieel moesten vernietigen, bewaarde De Brienne de brieven, in de hoop dat geadresseerden ze alsnog kwamen afhalen en de port zouden betalen.

Vouwtechnieken voor brieven

De brieven werden bewaard in een speciale koffer, versterkt en waterdicht gemaakt met zeehondenleer. Ze geven een inkijk in het reilen en zeilen van het typisch Nederlandse particuliere postnetwerk van postroutes en eraan gekoppelde postmeesters. De brieven zijn nog in de oorspronkelijke vouwwijze bewaard gebleven, een methode om de privacy van het document te beschermen. Er zijn al dertig variaties van vouwen geïdentificeerd.

Internationaal project

Het Metamorfozeproject is onderdeel van het project Signed, Sealed and Undelivered, een samenwerking van het Museum voor Communicatie met de internationale partners: Yale University, MIT, Oxford University en de Universiteiten van Groningen en Leiden. Het internationale onderzoeksteam gaat met een nieuwe scantechnieken de ca. 600 gesloten brieven scannen zonder deze te hoeven uitvouwen. Dat biedt mogelijkheden voor onderzoekers. Zij kunnen straks kennis nemen van de inhoud, terwijl de gevouwen objecten volledig in tact blijven. 

Goedgekeurde projecten 2015

Het project van De Brienne is een van de goedgekeurde Metamorfozeprojecten 2015. Lees ook over het Archief glasschilderkunst Nicolas en Zonen en de Prize Papers.

Meer over De Brienne