Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed

Oplosmiddelgels voor papierconservering: een nieuwe benadering van plakkerige problemen

Sporen van plakband

Hoe verwijder je lijmresten van papier? Françoise Richard heeft onderzoek gedaan naar een methode om lijmresten die zijn veroorzaakt door tape of zelfklevende etiketten op een veilige manier van papier te verwijderen. Zij publiceerde het artikel Rigid Solvent-Gels in Paper Conservation: A New Approach to Sticky Problems via het platform Taylor & Francis Online.

Oplosmiddelgels van agar

Drukgevoelige lijm (Pressure-sensitive adhesives PSA) op papier kan voor de conservering een probleem zijn. De lijm tast het papier aan en kan door veroudering vlekken op het papier veroorzaken. Françoise Richard heeft voor haar onderzoek oplosmiddelgels ontwikkeld die op agar zijn gebaseerd met een hoog organisch oplosmiddel en een laag watergehalte. Het doel is om restauratoren een veelzijdige, goedkope en makkelijke oplossing te bieden om oplosmiddelgels te maken voor PSA-verwijdering. 

Behandelingsmethode omslag boek

De in de casestudy voorgestelde behandelingsmethode heeft tot doel verouderde, op rubber gebaseerde lijmresten van de omslag van een boek te verwijderen. Hiervoor is een op siliconen gebaseerd oplosmiddel cyclomethicon D5 gebruikt als behandelhulpmiddel, dat aangebracht is vlak vóór het aanbrengen van de oplosmiddelgel. Hoe je de nadelige gevolgen van D5 kan voorkomen, zoals de vorming van vlekken en vloedlijnen tijdens lokale gelbehandeling, wordt gedemonstreerd. Ook wordt er gewezen op mogelijke bijwerkingen.

Lees het volledige artikel